Weefkring Alkmaar

Kunstmarkt

Naam: Weefkring Alkmaar
Kunstvorm: Weven

Weefkring Alkmaar is een vereniging van wevers in heel Noord-Holland. De weefkring telt op dit moment vijfenzestig leden, onder wie ook heel wat mensen uit de Zaanstreek. Graag laat de weefkring zien wat voor moois je allemaal met weven kunt maken.

Weven is textiel of kunst creëren door het kruisen, ineenvlechten, van draden. Weven kun je doen op een weefgetouw, met fijne garens: daarmee weef je theedoeken, kledingstof, gordijnen, een sjaal. Het garen kan ook grover zijn, meestal weef je daarmee op een weefraam of op een tapisseriegetouw, en maak je bijvoorbeeld een wandtapijt; daarbij kun je weven ook combineren met knopen. Op een tapisseriegetouw kun je overigens ook met heel fijn garen werken en zo prachtige gedetailleerde beeldweefsels maken. Banden weven is weer een andere mogelijkheid om door weven textiel te maken. Een band voor een gitaar, voor een fototoestel, een verrekijker, een tas, een sleutelhanger, noem maar op. Kunstvoorwerpen kun je ook maken door te weven. Kortom: iedereen die houdt van draadjes én van creëren kan zijn hart ophalen met weven.

Tien keer per jaar komen de leden van Weefkring Alkmaar bij elkaar. Dan delen ze hun weefervaringen, doen ze inspiratie op, vooral tijdens de shows van eigen werk in voor- en najaar, en breiden ze hun kennis uit: via cursussen en lezingen – zowel verzorgd door experts op weefgebied als door eigen leden.

Bijna alle leden zijn amateurwever, voor een enkeling is weven ook de inkomstenbron. Met weefdemonstraties zoals hier, bij Tegendraads uit de Bocht, willen de leden van Weefkring Alkmaar laten zien hoe fijn weven is. Weven is een ambacht dat ze graag willen overdragen, omdat ze het veel meer mensen gunnen bezig te zijn met deze prachtige hobby. Kom langs bij ons kraam tijdens Tegendraads en bezoek meer informatie onze website: www.weekringalkmaar.nl