Stichting Oekraïense Club

Kunstmarkt

Naam: Stichting Oekraïense Club
Kunstvorm:
Website:

Ook deze editie stellen we graag een kraam ter beschikking aan de Stichting De Oekraïense Club. Nu ze zo lang bij ons wonen is het goed om ons wat meer in de cultuur van Oekraïne te verdiepen.

Tijdens tegendraads laten de Oekraïners ons kennis maken met hun traditionele borduurwerk genaamd Vyshyvanka.

Vyshyvanka is een fundamenteel element van de Oekraïense klederdracht. Oekraïense Vyshyvanka onderscheidt zich door lokale borduurkenmerken die specifiek zijn voor Oekraïens borduurwerk. Iedere streek heeft zijn eigen borduureigenschap. Aan de Vyshyvanka kan men dan ook zien uit welke streek iemand komt. Traditioneel werd de draad gekleurd volgens lokale formules met behulp van schors, bladeren, bloemen, bessen etc. Op die manier wordt de lokale omgeving weerspiegeld in de kleur van het borduurwerk. In Zaandam is dat goed te zien op de gemozaïekte sofa, die in het centrum staat.

Daar waar in Nederland de traditionele kleding zo goed al verdwenen is hebben de Oekraïners nog tenminste een traditioneel kledingstuk in hun kast hangen.

Het wordt dan ook niet gezien als vergane glorie. Sterker nog in 2015 introduceerde Harpers Bazaar de Vyshyvanka als moderne Boheemse Stijl

The New York Times adviseerde in 2016 haar lezers om de deze “top of summer” in te slaan. Bekende actrice volgde dit advies. En ook koningin Maxima droeg een Vyshyvanka-jurk tijdens een bezoek aan de Olympische Zomerspelen in 2016. Alle reden dus om daar eens goed naar te kijken.